Złote mleko – cudowne antybakteryjne i przeciwbólowe lekarstwo z ajurwedy

Pod tajemniczym określeniem „złote mleko” kryje się napój, który znany jest ze swoich wielu zdumiewających właściwości. Jego głównym składnikiem działającym na korzyść zdrowia jest kurkumina, substancja o udowodnionym działaniu antybakteryjnym i przeciwbólowym. Kurkumina nie tylko skutecznie łagodzi bóle stawów, ale również wspiera proces detoksykacji organizmu.

Ajurweda, starożytna indyjska filozofia zdrowia i terapii, jest matką tego wyjątkowego napoju. Kluczową rolę w złotym mleku pełni kurkuma, roślina o wielu potwierdzonych naukowo korzyściach zdrowotnych. Kurkumina, żółto-pomarańczowa substancja zawarta w kurkumie, to silny przeciwutleniacz należący do grupy polifenoli. Działa ona przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, nie wywołując żadnych niekorzystnych efektów. Usuwa ona z naszego organizmu nadmiar szkodliwych wolnych rodników, odnawia komórki, a także wspomaga pracę neuronów. W indyjskiej medycynie kurkuma jest stosowana do leczenia problemów żołądkowych i gojenia trudnych ran.

Nie jest wymagane posiadanie mistrzostwa w kulinariach, aby przygotować złote mleko. Proces przyrządzania tego terapeutycznego napoju jest prosty i nie wymaga dużo czasu.

Składniki:

  • 1 szklanka świeżego mleka, najlepiej bezpośrednio od krowy (alternatywnie może być to mleko sojowe)
  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy
  • Szczypta pieprzu czarnego
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta kardamonu
  • Goździki (do smaku)
  • Pół łyżeczki startego imbiru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy dokładnie zmieszać i podgrzać, ale bez doprowadzenia do wrzenia. Kompozycję złotego mleka można dowolnie modyfikować, jednak niezbędnym składnikiem jest zawsze kurkuma. Wskazane jest dodanie do mikstury nieco oleju kokosowego, ponieważ to właśnie w tłuszczach kurkumina najlepiej się rozpuszcza. Dodanie pieprzu natomiast sprzyja lepszemu przyswajaniu związków obecnych w kurkumie.