Goździki – zaskakujące rozwiązanie na dolegliwości bólowe zębów i gardła

Powszechnie znane jako przyprawa, goździki, posiadają również szereg nieoczekiwanych właściwości leczniczych. Można je zastosować w celu łagodzenia bólu zębów czy gardła. Dodatkowo, ich żucie lub ssanie to skuteczny sposób na walkę z nieprzyjemnym zapachem z ust. Goździki możemy spotkać w formie mielonej czy suszonej, która idealnie nadaje się do sporządzenia olejku czy naparu.

Drzewko goździkowca (Syzygium aromaticum), zwane również czapetką pachnącą, pochodzi z Indonezji, a dokładniej z tzw. Wysp Korzennych. Drzewo to jest wiecznie zielone i występuje jedynie w strefie podzwrotnikowej. Charakteryzuje się dużą wysokością i owocuje dopiero po upływie 6-10 lat od posadzenia. Ciekawostką jest, że goździki są pikantną przyprawą uzyskiwaną z pączków kwiatowych tego drzewa. Zbiór tychże przeprowadza się na krótko przed kwitnieniem kiedy zawierają one najwięcej oleju. Właśnie te unikalne własności goździków były doceniane już ponad 2000 lat temu przez starożytnych Chińczyków.

Czapetka pachnąca zawiera w sobie olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest eugenol. To właśnie on odpowiada za intensywny korzenny zapach goździków oraz lekko piekący smak, który prowadzi do uczucia drętwienia. W przeszłości olejek ten wykorzystywano jako środek poprawiający trawienie, a także przeciwbólowy przy dolegliwościach zębów. Co więcej, goździki stanowiły podstawowy składnik leczenia podczas epidemii bakteryjnych dzięki swoim właściwościom przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym i przeciwpasożytniczym.

Obecnie goździki mają szerokie zastosowanie m.in. w stomatologii jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy; w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym ze względu na silne działanie przeciwutleniające; czy w aromaterapii stosowanej do leczenia bólów reumatycznych i mięśniowych (choć warto pamiętać, że olejek goździkowy może podrażniać skórę).

Goździki doskonale sprawdzają się również przy problemach z przewodem pokarmowym. Mają one działanie przeciwbiegunkowe, a jednocześnie stymulują trawienie, usuwając wzdęcia i nudności, co jest szczególnie korzystne dla kobiet w ciąży.

Eugenol, składnik olejku goździkowego, to substancja stosowana w stomatologii do odkażania kanałów korzeniowych oraz ubytków w zębach. Wchodzi on również w skład preparatów stosowanych do zatrucia miazgi zębowej. Współczesne badania potwierdziły skuteczność goździków przy łagodzeniu bólu zęba już w XIII wieku. Jako rozwiązanie tymczasowe, suszonego goździka można włożyć do ust, przesunąć w miejsce bólowe i rozgryźć, co wyzwala olejek o działaniu terapeutycznym.