Post Daniela, czyli kontrolowana głodówka – zasady, efekty, jadłospis i niebezpieczeństwa

Znana również jako dieta dr Dąbrowskiej, dieta Daniela jest formą zdrowego żywienia opartego na kontrolowanej głodówce, która pozwala oczyścić ciało z toksyn i poprawić stan zdrowia. Ta forma diety skupia się na tzw. odżywianiu wewnętrznym i może trwać do 40 dni. W czasie tego okresu, jedzenie ogranicza się do warzyw i niesłodzonych owoców. Mimo że dieta Daniela może pomóc w utracie dużej ilości wagi, istnieje ryzyko powrotu do poprzedniej wagi, popularnie znanego jako efekt jojo. Ze względu na jednolity jadłospis, ta forma postu może wiązać się z występowaniem nieprzyjemnych skutków ubocznych.

Dieta Daniela jest też nazywana oczyszczającą głodówką lub dietą dr Dąbrowskiej. Jest to forma odżywiania i oczyszczania organizmu, która trwa maksymalnie 40 dni. Ta metoda ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn oraz uruchomienie naturalnych mechanizmów zdrowienia. Nazwa diety pochodzi od biblijnej postaci Daniela, który żyjąc na dworze Nabuchodonozora II, zrezygnował z jedzenia mięsa i picia wina, co przyczyniło się do jego dobrego zdrowia i długowieczności.

Podczas postu Daniela, kładzie się nacisk na spożywanie warzyw i wybranych, mało słodkich owoców. Dozwolone jest picie wody, herbaty ziołowej i rozcieńczonych soków. Dzienne spożycie kalorii nie powinno przekraczać 800 kcal i często pokrywa potrzebę organizmu na energię tylko w 1/4. Kontrolowana głodówka polega na uruchomieniu mechanizmów tzw. odżywiania wewnętrznego, gdzie komórki ciała odżywiają się uszkodzonymi białkami, złogami, bliznami itp. oraz tkanką tłuszczową, co ma prowadzić do oczyszczania organizmu i ozdrowienia.

Dieta Daniela jest trudna i wymagająca. W pierwszych dniach pojawiają się nieprzyjemne skutki uboczne, takie jak uporczywy głód, uczucie zimna, pogorszenie samopoczucia, osłabienie czy problemy z koncentracją. Według informacji zamieszczonych na oficjalnej stronie dr Ewy Dąbrowskiej, główną zaletą diety jest poprawa stanu zdrowia, wyniki badań, możliwość odstawienia leków oraz praca nad własnym charakterem.

W trakcie diety Daniela jadłospis zawiera głównie warzywa takie jak marchew, buraki, seler, pietruszka, chrzan, rzepa, rzodkiew, kapusta, kalafior, brokuł, jarmuż, rukola, kalarepa i wiele innych. Z owoców dozwolone są grejpfrut, jabłko i cytryna oraz niewielkie ilości owoców jagodowych. Na liście produktów zakazanych znajdują się mięso, nabiał, ziemniaki, wszelkie zboża i ich przetwory, rośliny strączkowe, orzechy i tłuszcze, a także kawa, alkohol oraz papierosy. Dieta Daniela pozwala na spożywanie warzyw w postaci surowej, gotowanej jako zupy i potrawki lub pieczonej. Dozwolone są również soki z warzyw. Dopuszczalne przyprawy to sól, pieprz i zioła.