Salmonella reprezentuje gatunek bakterii Gram-ujemnych, mających zdolność do wywoływania infekcji zarówno u ludzi, jak i zwierząt. Jego nazwa pochodzi od imienia amerykańskiego naukowca specjalizującego się w bakteriologii, Daniela Elmera Salmona, który miał decydujący udział w odkryciu tych bakterii pod koniec XIX wieku. W jaki sposób można narażać się na ryzyko zarażenia salmonellą oraz jakie są charakterystyczne objawy zatrucia tą bakterią?
Zarażenie salmonellą jest częstym zjawiskiem podczas letnich kolonii, obozów oraz stałych pobytów w ośrodkach wypoczynkowych. Wysoka temperatura, duże zgromadzenia ludzi oraz niewystarczające standardy sanitarne to czynniki, które sprzyjają rozprzestrzenianiu się tej bakterii.
Wśród rodzaju Salmonella występuje wiele szczepów bakterii. Należą do nich między innymi salmonella typhi, będąca przyczyną duru brzusznego, salmonella paratyphi A, B, C odpowiedzialna za powstawanie duru rzekomego, rzadziej spotykana u ludzi salmonella bongori oraz salmonella enterica, która jest źródłem ostrych zatruć pokarmowych u zwierząt i osób.