Łupiny cebuli nie tylko są korzystne dla roślin, ale mają również wiele korzyści dla ludzi. Są one bogate w antyoksydanty, takie jak flawonoidy – zwłaszcza kwercetyna, która jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych. Dzięki wysokiej zawartości kwercetyny, łupiny cebuli mogą pomóc w zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie.
Łupiny cebuli zawierają również ekstrakty, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, co może być korzystne dla zdrowia skóry i pomaga w leczeniu drobnych infekcji. Są one także źródłem błonnika, który jest ważny dla zdrowia układu pokarmowego. Dodatkowo, związki fenolowe obecne w łupinach cebuli mają właściwości antyoksydacyjne, które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
W łupinach cebuli znajdują się również fruktany, które są probiotykami wspomagającymi rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelitach. Związki siarkowe dodatkowo poprawiają przepływ krwi przez naczynia krwionośne.